Planificarea bugetului

 

Pentru majoritatea persoanelor, nunta este cel mai important și cel mai scump eveniment pe care îl vor organiza vreodată. Pentru ca totul să decurgă conform planului, planificarea bugetului nunții trebuie să fie făcută la scurt timp după stabilirea zilei în care vă veți căsători. Întreg procesul poate deveni destul de complicat, mai ales dacă vreți să economisiți, de aceea vă venim în ajutor cu câteva sfaturi utile cu privire la considerentele financiare ale unei nunți.

 

Cum se planifică bugetul

 

Înainte de a vă gândi la nuntă ca la un eveniment de vis, trebuie să fiți practici și să stabiliți cât puteți cheltui pentru ziua cea mare. Fiți realiști, nu luați în considerare sume de bani pe care încă nu le aveți sau pe care nu știți sigur că le veți primi. Este de preferat să porniți de la un buget mai mic și să adăugați lucruri noi pe măsură ce primiți mai mulți bani, decât să porniți de la un buget foarte mare și apoi să trebuiască să renunțați la anumite lucruri pentru că nu vi le mai puteți permite.

 

Nu vă calculați bugetul la limită! De obicei, costul total al unei nunți poate fi chiar și cu 10% mai mare decât estimarea inițială, așa că trebuie să mai aveți și o mică sumă pusă deoparte pentru un astfel de caz sau pentru o situație de urgență.

 

După ce ați stabilit suma necesară, purtați o discuție deschisă cu partenerul și familia și stabiliți cine va suporta cheltuielile. Există trei opțiuni, fiecare având avantaje și dezavantaje.

 

  1. Cheltuielile sunt suportate în totalitate de părinți

 

Avantaje: fără grija cheltuielilor de nuntă, veți putea folosi economiile și banii primiți de la invitați pentru a merge în luna de miere, pentru a vă cumpăra sau renova o locuință sau pentru a vă cumpăra o mașină. Nu va trebui să negociați personal cu furnizorii de servicii și veți fi mult mai relaxați decât dacă ar trebui să suportați singuri cheltuielile.

 

Dezavantaje: rudele care plătesc nunta vor dori să aibă un cuvânt de spus în organizarea evenimentului, inclusiv cu privire la tematică, locație, invitați, muzică sau rochie de mireasă. Riscul acestei alegeri este că va trebuie să faceți multe compromisuri și să vă conformați deciziilor altor persoane.

 

  1. Cheltuielile sunt împărțite între miri și rudele acestora

 

Avantaje: veți primi un ajutor financiar considerabil și veți fi mai aproape de organizarea unei nunți perfecte. Dat fiind că rudele nu sunt complet excluse din organizare, nu vor apărea neînțelegeri în familie pentru că nu ați vrut să colaborați. De asemenea, aveți libertate totală asupra serviciilor pe care vi le plătiți singuri.

 

Dezavantaje: nivel de stres financiar mediu. Va trebui să vă întâlniți și să negociați cu furnizorii de servicii. Va trebui să comunicați mult cu rudele care vă ajută și să primiți sugestii care nu vă plac. Pentru a evita această neplăcere, lăsați-i să se ocupe de aspecte ale nunții pentru care nu aveți o preferință deosebită și suportați voi cheltuielile pentru lucrurile la care țineți cel mai mult. De exemplu, dacă vă este indiferent cum arată aranjamentele florale, lăsați rudele să aleagă orice doresc, iar voi alegeți muzica sau formația de nuntă.

 

  1. Cheltuielile sunt suportate în totalitate de miri

 

Avantaje: dețineți controlul asupra întregului eveniment și nu va trebui să faceți compromisuri pentru a mulțumi pe altcineva. Puteți inclusiv să organizați o nuntă nonconformistă, să alegeți o locație neobișnuită, să puneți orice fel de muzică și să invitați doar persoanele apropiate.

 

Dezavantaje: suportând toate cheltuielile, veți fi supus unui stres destul de mare. Va trebui să plătiți absolut tot, deci la sfârșitul evenimentului s-ar putea să nu vă mai rămână suficienți bani pentru luna de miere sau pentru investiții în căminul vostru. Aceasta este o soluție mult mai bună dacă locuiți deja împreună și nu aveți nevoie de foarte mulți bani după nuntă. Este posibil ca unele rude să se supere pentru că le-ați exclus complet din organizare.

 

Cum poate fi împărțită lista cheltuielilor

 

Organizarea unei nunți nu este niciodată simplă și, de cele mai multe ori, este mult mai scumpă decât v-ați imagina. Fiecare aspect al nunții costă, de la cele majore și evidente (închirierea localului, rochia de mireasă, verighetele) la cele aparent minore, dar care totuși costă (mărturiile, accesoriile miresei, cadourile pentru nași, aranjamentele florale, închirieri porumbei etc).

 

Este foarte ușor să pierdeți din vedere costurile și să luați decizii greșite dacă nu împărțiți lista de cheltuieli. Pentru o mai bună organizare, realizați un tabel de cheltuieli sau folosiți un planificator de buget. Lista cheltuielilor poate fi împărțită după cum urmează:

 

-          În funcție de categorie: cununia civilă, cununia religioasă, restaurant, furnizori servicii etc.

-          În funcție de participanti: cheltuieli pentru mire, mireasă, nași, domnișoare și cavaleri de onoare etc.

-          În funcție de priorități: începeți lista de la cheltuielile esențiale și continuați până la detaliile minore la care puteți renunța.

 

Cum sa economisiți. Sfaturi pentru nunțile cu buget redus

 

Nunțile cu buget redus sunt mai greu, dar nu imposibil de organizat și, contrar opiniei populare, nu arată neapărat ieftin și dezastros. Vă oferim câteva trucuri pentru a economisi:

 

-          Programați nunta pentru lunile aprilie sau noiembrie, atunci când prețurile sunt mai mici decât în lunile de vară. Rezervați ziua de duminică în loc de sâmbătă.

-          Faceți rezervarea la restaurant cu mai mult timp înainte.

-          Începeți să faceți cumpărături pentru nuntă cu un an înainte. Pentru a vă bucura de reducerile din afara sezonului. De exemplu, puteți cumpăra o parte din decorațiuni în perioada Crăciunului, când sunt foarte multe obiecte festive la reducere.

-          Faceți o listă realistă de priorități pentru a cheltui inteligent.

-          Închiriați decorațiunile și aranjamentele florale în loc să le cumpărați.

-          Folosiți flori de sezon. Sunt mai ieftine și puteți realiza o nuntă tematică cu ajutorul lor.

-          Investiți mai puțin în tortul de nuntă, pentru ca atunci când este servit o parte din invitați au plecat sau nu mai doresc să servească.

-          Folosiți decorațiuni, cocarde sau mărturii handmade.

-          Cumpărați băuturile en-gros, din supermarketuri.

-          Mergeți la târguri de nunți pentru a beneficia de reduceri și promoții.

-          Înlocuiți formația de nuntă cu un DJ.

-          Închiriați rochia de mireasă sau cumpărați o rochie la mâna a doua.

-          Împrumutați o mașină mai luxoasă în loc să închiriați o limuzină.

 

 

 Vă mulțumim!

 www.Rezervari-Nunta.ro

 

 

Facebook